Bij Oudejaarslot meteen belasting aftikken

oudejaarslotenAMSTERDAM – Wie op 31 december een prijs wint bij de Oudejaarsloterij, kan gelijk aftikken aan de belasting, ook al staat het geld pas in 2011 op de rekening.

Dit heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald. Nederlanders die een prijs winnen met hun oudejaarslot, hoeven weliswaar geen kansspelbelasting te betalen, maar het bedrag telt wel mee voor de inkomstenbelasting. Dit houdt in dat winnaars die hun vermogen door de prijs boven de 20.600 euro zien stijgen, hierover elk jaar 1,2 procent belasting betalen. De vraag is alleen wanneer de teller gaat lopen. Al in 2010, wanneer de trekking plaatsvindt. Of in 2011, als het bedrag wordt uitgekeerd.

De fiscus betoogt al jaren het eerste. Maar een man, die in 2004 de jackpot van 20 miljoen euro won, was het hier niet mee eens. Als de prijs pas in 2005 had meegeteld voor de inkomstenbelasting, scheelde dit 240.000 euro aan belasting.

“De uitspraak is toch wel te begrijpen”, stelt belastingdeskundige Monique Ligtenberg van Fiscaal up to Date. “Het lot waarop de prijs is gevallen, was al voor de eindejaarswisseling in handen van de prijswinnaar. Er is geld voor betaald, waardoor het in 2004 al een waarde had.” De prijswinnaar laat het er echter niet bij zitten. Hij is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Reacties niet toegestaan.