‘Oudejaarsloterij maakt gelukkig tot januari’

(Novum) – Mensen reageren niet bijster rationeel op de oudejaarsloterij. Tot die conclusie komen economen van de Radboud Universiteit Nijmegen na onderzoek. De economen kwamen erachter dat als ze mensen eerst vragen stellen over de oudejaarsloterij en vervolgens vragen hoe gelukkig ze zijn, zij vier procent gelukkiger zijn dan mensen die niet eerst naar de loterij werd gevraagd.

Bij mensen die een lot hebben gekocht is het geluksgevoel zelfs zeventien procent hoger. Wordt de test echter herhaald in januari, dan is het geluksgevoel bij mensen die eerst naar de loterij is gevraagd twintig procent lager dan bij mensen die er niet naar zijn gevraagd. “Kortom: de oudejaarsloterij maakt mensen gelukkig, tot de trekking”, meldt de universiteit.

De economen stelden mensen ook vragen over de inschatting van hun winstkansen. Hoogleraar economische theorie en economisch beleid Esther-Mirjam Sent zegt dat uit deze uitkomsten wederom blijkt hoe beperkt rationeel mensen zijn als het over geld gaat. “Ze denken alleen aan de winstmogelijkheden, niet aan de kans daarop en klampen zich vast aan sprankjes hoop. Het is helemaal niet moeilijk daar misbruik van te maken.”

Bron: Nieuws.nl

Reacties niet toegestaan.