Miljarden aan prijzengeld in Spaanse kerstloterij

spanish-el-gordo-lotteryHet is weer 22 december en dat betekent dat El Gordo weer wordt getrokken. In de traditionele Spaanse kerstloterij worden weer flinke geldbedragen verdeeld, in totaal 2,3 miljard euro. De afgelopen week zijn de lange rijen – letterlijk tot op de hoek van de straat – voor de grote geldprijzen van de feestmaand weer gesignaleerd.

Spanjaarden staan bekend om hun verslavende gewoonten. Zo roken ze ketting, drinken ze hun eerste carajillo het liefst nog voor de lunch en wordt in Spanje beduidend meer met drugs geëxperimenteerd dan in andere Europese landen. Maar bovendien zijn ze ook nog gek op gokken. Het beste voorbeeld daarvan is wel de immens populaire kerstloterij.

De geschiedenis van het verslavende lot gaat in Spanje bijna 250 jaar terug, toen de Spaanse staat voor het eerst een loterij hield. Tegenwoordig kun je meeloten in de Nationale Loterij La Primitiva en La ONCE, die symbool staat voor de Nationale Blindenorganisatie. Alle werknemers van La ONCE zijn blind. De populairste prijsbedragen zijn te winnen in de laatste en eerste maand van het jaar. Topper hierbij is El Gordo, De Dikke, die vandaag getrokken wordt.

De afgelopen weken trokken talloze dagjesmensen massaal naar het Catalaanse dorp Sort, dat ‘geluk’ betekent, om hun loten in te slaan. La Bruixa d’Or in Sort is een van de meest populaire verkooppunten in Spanje. El Gordo valt ook relatief vaak op loten gekocht in Sort, maar dat komt natuurlijk omdat er zo veel loten worden ingekocht. Of zou Sort echt geluk brengen?

Reacties niet toegestaan.